Glazbena škola Ladislav Račić dobila je dopusnicu za izvođenje programa osnovne glazbene škole za popularnu i jazz glazbu za mladež rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 5. svibnja 2015. godine, Klasa: UP/l-602-02/14-05/00052, Ur. br.: 533-25-15-0007. 

Nastavni plan osnovne glazbene škole za popularnu i jazz glazbu obuhvaća školovanje mladeži (mlađe od 15 godina) u trajanju 6 godina za temeljne predmete struke (šifra: 290036) pjevanje, glasovir, gitara, bas gitara, bubnjevi, saksofon, truba i trombon. Plan i program omogućuje da učenik bude u središtu nastavnog procesa uz uvažavanje njegovih značajki i afiniteta kako bi učenje glazbe bilo radosno i dragocjeno iskustvo. Zbog toga su predviđene razne mogućnosti pohađanja nastave koje stoje učenicima i roditeljima na raspolaganju. 

Naš je nastavni plan osnovne glazbene škole za popularnu i jazz glazbu prvi takav program u Republici Hrvatskoj i šire. On je rezultat promišljanja tijekom 23 godine rada s učenicima, praćenja njihovog napredovanja i zadovoljstva, ali i razmjene iskustava sa sličnim školama u Europi. Njega je sastavilo tridesetak iskusnih pedagoga, akademskih glazbenika od kojih nemali broj još uvijek aktivno nastupa.

Učenici i njihovi roditelji mogu odabrati u početku skupnu ili pojedinačnu nastavu. Skupna je nastava manje zahtjevna, često zabavnija i odličan početni odabir za djecu koja još nisu jako motivirana za rad i vježbanje. Često učenici u početku nisu sigurni što bi željeli svirati. Za njih u prvom polugodištu organiziramo upoznavanje s glavnim instrumentima koji se podučavaju u školi (Rock igraonica) kako bi u drugom polugodištu nastavili ono što vole. Kad konačno odaberu svoj program, učenici i roditelji mogu umjesto skupne nastave odabrati  kvalitetniju pojedinačnu nastavu, te prema napredovanju i sposobnostima odabrati nastavu od 30 ili 45 minuta tjedno.

Od 3. razreda učenici i njihovi roditelji mogu odabrati zahtjevniji A program s pratećim predmetima solfeggiom, skupnim muziciranjem i osnovama harmonije ili manje zahtjevan i povoljniji B program (dosadašnji program tečajeva).